Neautentificat.
Buna seara,
Mai intai tin sa multumesc ADB, deoarece datorita sfaturilor lor pertinente am reusit, dupa ce incercasem timp de 5 ani, sa eliberez uscatoria blocului in care locuiesc.
Acum vin cu o alta problema. Eu stau la etajul 4 si, acum 4 ani, s-a facut acoperisul blocului, nu prin asociatie, deoarece Presedintele nu a vrut sa se ocupe. Per aparatment revenea suma de 6 mil lei, eu am achitat 13 milioane lei deoarece unii proprietari nu au vrut sa plateasca si cheltuielile trebuiau achitate, urmand ca ei sa-mi dea banii mai tarziu ceea ce nu s-a mai intamplat. Asociatia nu s-a implicat in nici un fel in recuperarea sumelor. Acum un an s-a hotarat secarea beciului (care era plin de apa), dar contractul cu firma l-a facut unul din proprietari, nu Asociatia. Suma de plata care revenea era de 170 lei per apartament. Eu nu am vrut sa platesc din 2 motive: 1. reparatia nu a dus la secarea beciului, beciul este in continuare plin de apa si 2. am cerut ca suma mea de plata sa se compenseze cu ceea ce am platit in plus la acoperis, adica cine nu a platit la acoperis sa plateasca in plus la beci. Proprietarul care a facut contractul mi-a cerut banii, dar eu nu i-am dat. Am primit apoi o hartie de la Asociatie cum ca trebuie sa platesc ca altfel ma vor da in judecata. Suma respectiva nu apare in tabelul afisat de Asociatie. Am fost la Asociatie si am intrebat ce e cu hartia aceea, deoarece ei nu mi-au cerut niciodata aceste sume. Au spus ca il ajuta pe proprietarul care a facut contractul sa recupereze suma, apoi au spus ca contractul s-a facut prin Asociatie.... In fine, am vrut sa platesc si am cerut chitanta, iar ei mi-au luat o parte din bani si nu mi-au dat chiatanta, ceea ce mi se pare suspect. As dori sa stiu daca e legal sa-mi solicite bani atata timp cat nu-mi dau chitanta. Au motivat ca aceste cheltuieli (cu reparatiile) nu se trec in tabel si nu se da chitanta pentru ele, dar ca eu trebuie sa platesc ca altfel ma dau in judecata.???!!! Cat este legal si cat nu? Eu as plati restul de bani, dar doar daca mi-ar da chitanta! Ce sa fac in continuare, mai platesc sau nu?
Va multumesc.
In asopciatia dv s-a gresit si atunci cand s-a facut acoperisul blocului si s-a gresit si acum cu secarea beciului. Aceste lucrari trebuiau facute prin asociatie cu firma, cu facturi, cu garantii, cu repartizarea sumelor pe cota indiviza , etc.
Ca sa ne lamurim un pic spuneti-ne , dv ati eliberat chitanta celor care v-au platit sau o sa puteti elibera chitanta acelor proprietari care ar trebui sa va mai dea vreo 7 mil lei ? Cred ca nu puteti elibera chiatnta pentru ca nu s-a facut lucrarea legal prin asociatie, etc. Tot asa si acum, proprietarul care s-a ocupat, care a cheltuit nu are cum sa va elibereze chitanta, ca si dumneavoastra pentru acoperis.
Am inteles acest lucru. Eu nu de la proprietarul care s-a ocupat de secarea beciului (care nu e nici pe departe secat) am cerut chitanta, ci de la Asociatie. Cand au fost sa-mi dea banii pentru acoperis unii proprietari au motivat ca ei nu au fost de acord cu constructia lui (desi pentru a primi autorizatia de constructie de la primarie au semnat si platit fiecare 300.000 lei vechi). Atunci eu am zis ca nu mai platesc nimic, decat daca se face prin Asociatie si sa mi se dea chiatanta. Interesant este ca, desi lucrarea nu s-a facut prin Asociatie, Asociatia este cea care-mi cere banii, motivand ca-l ajuta pe proprietarul respectiv sa recupereze banii!!!??? Eu intrebam de ce trebuie sa dau la Asociatie banii fara chiatnta? Daca este legal ca Asociatia sa-mi ceara bani daca nu poate emite chiatanta? Ca acelui proprietar nu vreau sa-i dau pentru nici altii nu mi-au returnat mie banii, nici macar nu-i mai astept, si mi se pare normal ca cine nu a dat bani la acoperis sa dea la beci, de exemplu, sa se compenseze.
Mi se pare normal sa platesc la Asociatie ce apare pe tabel, daca nu apare pe tabel si nu se emite chitanta de ce sa platesc? Asta este intrebarea pe care le-am pus-o si lor, iar ei mi-au spus ca nu toate cheltuielile se trec in tabel?? Este adevarat asa ceva? Eu credeam ca si cheltuielile cu reparatiile se trec in tabel.
In tabel, cum spuneti dv, se trec numai cheltuielile facute prin asociatie si nu acele cheltuieli facute de vecini prin intelegere intre ei. Cand vecinii se inteleg si pun bani "mama de la mana " sa rezolve o problema nu are cine elibera chiatata. Eventual vecinul sau vecinii cu initiativa pot face un tabe , cu semnaturi, cu sumele incasate, cu fustificarea lor, etc.
Eu intrebam daca e corect sa dau bani la Asociatie fara chitanta. Nu e normal ca Asociatia sa stranga bani pt reparatii, sa ne dea chitanta, sa plateasca reparatia si firma sa-i emita chitanta? Daca lucrarea nu s-a facut cu Asociatia eu pot refuza sa dau bani la Asociatie (careia i-am dat doua transe pana acum fara sa-mi emita chiatanta) sau nu, dupa lege? Ideea e ca lucrarea desi nu s-a facut prin Asociatie, Asociatia este cea care ma ameninta cu darea in judecata!?! Eu nu doresc sa mai dau bani fara chitanta la Asociatie si nimanui, nu atata timp cat eu am cheltuit cei mai multi bani in ultimii 8 ani cu cheltuielile comune, respectiv acoperis, ca, deh, stau la etajul 4 (ultimul).
NU aveti obligatia sa dati bani,fara a vi se elibera o chitanta aferenta sumei respective.Asociatia pentru ce sa va dea in judecata?
Singura modalitate cu care puteti demonstra ca ati platit o suma de bani,e chitanta/factura.In acest mod9fara chitanta),platiti suma integrala si poate vor spune ca mai aveti de platit inca o anumita suma si tot asa...
Lucrarea s-a efectuat cu acordul a 51% dintre vecini?
Cu stima!
Corina a scris:
Eu intrebam daca e corect sa dau bani la Asociatie fara chitanta. Nu e normal ca Asociatia sa stranga bani pt reparatii, sa ne dea chitanta, sa plateasca reparatia si firma sa-i emita chitanta? Daca lucrarea nu s-a facut cu Asociatia eu pot refuza sa dau bani la Asociatie (careia i-am dat doua transe pana acum fara sa-mi emita chiatanta) sau nu, dupa lege? Ideea e ca lucrarea desi nu s-a facut prin Asociatie, Asociatia este cea care ma ameninta cu darea in judecata!?! Eu nu doresc sa mai dau bani fara chitanta la Asociatie si nimanui, nu atata timp cat eu am cheltuit cei mai multi bani in ultimii 8 ani cu cheltuielile comune, respectiv acoperis, ca, deh, stau la etajul 4 (ultimul).
Dv tot repetati ca asopcxiatia va cere bani, ca asociatia nu va da chitanta, ca asociatia.... Dar cine este aceasta asociatie ? Dv impreuna cu vecinii formati asociatia. Ca cei din conducerea asociatiei incearca sa recupereze banii pe care un vecin ia cheltuit pentru reparatie si nu mi se pare condamnabil, ba dimpotriva e un lucru laudabil.
V-am mai intrebat si revin cu intrebarea ca sa va lamuriti stat dv cat si noi : atunci can ati primit sau o sa primiti banii de la vecinii dv pentru reparatia pe care ati suportat-o dv ati emis sau puteti dv elibera chitanta ? Cu siguranta ati primit bani si poate veti mai primi de la vecini ( din cei 7 milioane ) fara ca dv sa eliberati chitanta. Seamana , in oglinda cu situatia de acum.
Poate ca reparatia actuala a fost facuta cu aprobarea conducerii asociatiei care s-a oferit sa ajute la recuperarea banilor.
Uitati-va un pic in legea 230/2007 si normele de aplicare si o sa constatati, printre altele, ca presedintele asociatiei poate initia o actiune in instanta fara taxe unde sa reprezinte interesele proprietarilor sau a unui proprietar. Presedintele avand documentele de efectuare a reparatiei , chiar daca sunt pe numele unui proprietar, poate sa va dea in judecata pentru recuperarea sumei, fara taxe judiciare.
Poate mai corect si cu mai putine discutii ( dar nemultumiti sunt mereu), ar fi fost ca cei din conducerea asociatiei sa faca un dosar cu toate documentele de la reparatia respectiva chiar daca a fost suportata de un singur proprietar, sa faca repartizarea pe toti proprietarii conform cotei indivize si sa afiseze pe lista. Pe masura ce se incasau banii la asociatie, cu chitanta , se achitau proprietarului pe baza de dispozitie de plata pana la recuperarea totala a sumei.
Sugerati-i presedintelui aceasta metoda si atunci va putea clar sa calculeze si penalizari si sa actioneze in instanta mai usor.
Editat ultima oară de TOTO (2009-08-29 20:21:16)
Va multumesc. Am inteles.
Nu exista sanse ca eu sa-mi mai recuperez vreodata banii pentru acoperis si din simplul motiv ca mi-e pur si simplu scarba sa-i mai cer. Avand in vedere ca si eu am acte pe reparatie si ca reparatia mea s-a efectuat prima (cativa ani distanta) de indata ce-mi voi recupera banii voi plati reparatia beciului (care tot plin de apa este). Probabil ma va da in judecata pe baza legii enuntate de dvs. si vom vedea atunci.![]()
Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu fondul de reparatii. Luna aceasta a aparut pe lista de cheltuieli pe langa fondul de reparatii de 50 ron o alta coloana in care e trecuta intretinerea imobilului ( curatenie la subsolul blocului ) in valoare de 48 ron, valoarea totala a intretinerii ajungand la 130 ron pentru un ap. de 41 mp ( o singura persoana). Este normal asa ceva, avand in vedere ca in ultimele doua luni a trebuit sa platesc si fondul de rulment? Va multumesc
kony26, deschideti un not topic, nu puneti o intrebare noua intr-un topic vechi