asociatia de blocatari

Cum sa cenzurez cenzorul (sef)?

14.04.06

(published in Intrebari firesti, 16089 de rotatii de apometru)

Buna ziua,

Felicitari pentru site, am gasit multe sfaturi pentru diverse probleme pe care le-am intampinat in cadrul asociatiei de locatari din care fac parte.

Situatia in care ma aflu este urmatoarea: in cadrul sedintei generale a asociatiei de locatari din 2005, am fost aleasa cenzor in comisia de cenzori. Sefa comisiei de cenzori este unul din fostii administratori ai blocului. In perioada in care a fost administrator, nu a facut nimic. Nu pot sa demonstrez acest lucru dar locatarii din bloc sustin acest fapt. De 1 an avem parte de un administrator foarte bun: bun gospodar, om cu bun simt, te poti intelege cu el, a facut o multime de lucruri bune in bloc - de la schimbarea liftului pana la refacerea izolatiei acoperisului plus diverse reparatii la conductele din subsol fara sa simtim in fiecare luna o crestere majora la intretinere.

Doamna sefa a comisiei de cenzori este impotriva administratorului si a presedintelui asociatiei de locatari. Desi dupa toate controalele de la Primarie, toate actele si banii sunt in regula, aceasta doamna si sotul ei sunt o trupa de scandalagii ce apar in fiecare saptamana cand ne strangem in biroul de la ultimul etaj sa discutam ce mai e de facut in bloc.

Prima intrebare este: este obligatoriu ca seful si membrii comisiei de cenzori sa aiba studii contabile? Beneficiez de mult credit din partea administratorului si presedintelui precum si a locatarilor ca sa devin sefa acestei comisii deoarece in tot timpul anului am fost singura persoana care s-a implicat in verificarea facturilor si a calculelor din asociatie cat si in diverse proiecte de imbunatarire a traiului "blocatarilor".

A doua intrebare: este de ajuns ca in urma votului din adunarea generala aceasta doamna, sefa a comisiei de cenzori in prezent sa fie inlaturata din functie?

Multumesc frumos si sper ca raspunsul dvs sa ne ajute sa "distrugem" dragonul.

Cu stima,
Cristina T.ce mai zice cititoru (2 comentarii):

 1. la 17 Apr 2006, 18:11 Cristian a zis cum ca:
  Doamnei (-rei) CRISTINA T.

  * Problema Comisiei de cenzori din asociatia dvs. TREBUIE sa fie rezolvata de prevederilor ,,H.G.nr.1275/07.12.2000 privind aprobarea normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996.’’, care la …
  ,,Art. 55. - (1) Comisia de cenzori urmăreşte şi asigură respectarea legalităţii în administrarea bunurilor materiale şi a fondurilor financiare ale asociaţiei de proprietari.
  (2) Comisia de cenzori este formată din 3 membri care au cunoştiinţe de specialitate şi experienţă în domeniile financiar, economic şi/sau juridic şi care nu fac parte din comitetul executiv.
  (3) Comisia de cenzori îşi alege la prima reuniune preşedintele din rândul membrilor ei.
  (4) Atribuţiile comisiei de cenzori sunt urmatoarele:
  a) verificarea execuţiei bugetare;
  b) verificarea şi validarea documentelor şi a angajamentelor de plată;
  c) urmărirea depunerii în contul curent al asociaţiei de proprietari a numerarului care depăşeşte plafonul de casă;
  d) verificarea trimestrială a gestiunii asociaţiei de proprietari;
  e) verificarea modului de stabilire a cotelor de contributie la cheltuielile curente şi constituirea fondurilor speciale ale asociaţiei de proprietari;
  f) verificarea lunară a situaţiei de încasări şi plăţi.
  (5) Comisia de cenzori prezintă în faţă adunării generale a proprietarilor, o dată pe an, raportul asupra activităţii sale.”

  * Noua comisie de cenzori poate functiona, numai daca Adunarea Generala a proprietarilor s-a convocat, desfasurat si a luat hotarari conform legislatiei in vigoare.


  Cu bine,
  Cristian


 2. la 06 Jun 2011, 03:45 diana a zis cum ca:
  1. Cenzora care nu este proprietar in imobil, trebuie sa fie contabil simplu, sau contabil autorizat?

  2. Dacă administratoarea de imobil, nu se supune de aproape o lună, controlului şi nu prezintă documentere spre verifiicare expertului contabil cu care CE a incheiat un contract ce-i de făcut?

  Nu ma uita frate  
 
Nu ne asumam nici o responsabilitate nici relativ la continutul site-ului si nici asa... in general.
P.S. stam fara chirie in bloc la zitec.

* Petroniu. Paul Petroniu.

proudly powered by satô